Owoce są doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Mają dobroczynny wpływ, także na zęby, lecz pod warunkiem, że wiemy jak je jeść. Bowiem, oprócz cennych wartości zawierają niszczące szkliwo kwasy owocowe oraz cukier, który jest pożywką dla bakterii. Jakie, więc owoce jeść najlepiej, żeby nie szkodziły? I jak je spożywać?
Istnieje wiele wątpliwości dotyczących spożywania cytrusów i innych kwaśnych owoców. Nie należy ich unikać, ponieważ są cennym źródłem witaminy C. Jednak powinniśmy je jeść w odpowiedni sposób - zjadać konkretną porcję w jednym momencie. Dzięki temu ograniczamy działanie kwasów tylko do tej chwili. Przykładowo, jeśli kilka razy dziennie jemy kwaśny owoc, szkliwo narażone jest na negatywne działanie kwasów przez cały dzień. Kwaśnych owoców i soków nie powinnyśmy, także ssać i przetrzymywać w ustach, gdyż niszczy to szkliwo.
Trzeba także pamiętać, aby po zjedzeniu porcji owoców, przepłukać jamę ustną wodą. Dzięki temu usuwamy resztki organiczne, które są źródłem kwasów i cukru, a woda przywraca właściwe pH.
Złym pomysłem natomiast jest szczotkowanie zębów bezpośrednio po zjedzeniu owoców, ponieważ możemy łatwo uszkodzić nadwyrężone działaniem kwasów szkliwo lub zębinę – a to doprowadzić może do nadwrażliwości zębów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz