dentysta Kraków stomatologia Kraków

czwartek, 19 stycznia 2012

Coś na ząb czyli dieta zimą

Nie bez powodu mówimy, że uśmiech jest wizytówką każdego człowieka. To właśnie za sprawą zdrowych i białych zębów czujemy się atrakcyjnie i pewnie w każdej sytuacji. Jednak z pośpiechu często zapominamy jak ważna jest ich pielęgnacja. Szczotkowanie, nitkowanie i częste wizyty u dentysty są obowiązkowe. Ale to dopiero początek…



Profilaktyka zębów kojarzy się większości z godzinami spędzonymi na fotelu stomatologicznym, częstym myciem zębów czy kilkuminutowym płukaniem specjalnymi produktami. Ale oprócz tego istnieją inne – smaczniejsze metody uzyskania śnieżnobiałego uśmiechu. Dzięki urozmaiconej diecie z jednej strony zadbamy o zdrowie zębów, z drugiej zaspokoimy nasze podniebienia. Jako przystawkę proponuję produkty bogate w wapń.  Za sprawą mleka, jogurtów czy produktów zbożowych możemy mieć pewność, że nasze szkliwo będzie mocne jak stal. Dodatkowo wapń odpowiada za odbudowę i wypełnienie niechcianych ubytków.  Sojusznikiem w walce o piękny uśmiech jest fosfor, który działa antybakteryjnie i rozcieńcza szkodliwe kwasy żołądkowe. Stosując przepisy z soją, rybami czy ryżem możemy mieć pewność, że przykre dolegliwości nigdy nas nie zaskoczą.  Najlepszym pomysłem na główne danie są potrawy bogate w witaminy – C, A i D. Pierwsza z nich, działa przeciwbakteryjnie i wzmacniająco. Witamina A, zawarta przede wszystkim w marchewkach, poprawia stan dziąseł oraz stymuluje działanie śliny. Ostania jest niezbędna do przyswojenia fosforu i wapnia. A co z deserem? Każdy łasuch, który dba o swój uśmiech powinien pamiętać, że czekoladę i słodkie ciasteczka najlepiej zastąpić suszonymi owocami lub orzechami. Pysznym i zdrowym dodatkiem są także owocowe gumy do żucia bez cukru, które są jednym z najlepszych sposobów na walkę z kamieniem nazębnym.

Oczywiście nie wystarczy tylko wiedzieć co wrzucić na ząb. Równie istotne jest odpowiednie zbilansowanie wszystkich produktów. W nowym menu należy uwzględnić wszystkie składniki, ale w właściwych proporcjach. Owoce i warzywa powinny stanowić połowę posiłku a 25% talerza należy zarezerwować dla nabiału. Kolejna ćwiartka powinna zawierać pełnoziarniste produkty: kasze, makarony czy ciemne pieczywo. Tak odpowiednio ułożony jadłospis jest kolejnym krokiem – być może najważniejszym – w drodze do pięknego uśmiechu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz